Σαμαρά Τατιάνα Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
 
Εγνατίας 55
54624 Θεσσαλονίκη
 
Κινητό τηλέφωνο: +306944985384
 
 
 
 
 

Παιδί - Έφηβος & Γονείς

 

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Σαμαρά Τατιάνα στη Θεσσαλονίκη

 

Παιδί και Έφηβος

 
Οι ψυχολογικές δυσκολίες δεν είναι μονοπώλειο των ενηλίκων. Στη πραγματικότητα, τόσο η παιδική όσο και η εφηβική ηλικία είναι μια περίοδος κατά την οποία σημειώνονται έντονες αλλαγές και δημιουργούνται μεγάλες εντάσεις. Ετσι, τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι αγωνιούν για ανάλογες καταστάσεις μ' αυτές των ενηλίκων.
Οι δυσκολίες αυτές, όμως, μπορεί να αποτελέσουν το θεμέλιο για την ανάπτυξη σοβαρότερων διαταραχών, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Τα συχνότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι είναι:

  • -Άγχος και φοβίες (πχ. σχολική φοβία, κοινωνική φοβία, κρίσεις πανικού, άγχος αποχωρισμού)
  • -Κατάθλιψη
  • -Προβλήματα συμπεριφοράς (πχ. επιθετικότητα, ανυπακοή, ψέματα, ξεσπάσματα θυμού στο σπίτι ή στο σχολείο)
  • -Προβλήματα στις διαπροσωπικές - κοινωνικές σχέσεις
  • -Εκφοβισμός στο σχολείο – θυματοποίηση (bullying)
  • -Μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσγραφία)
  • -Υπερκινητικότητα - Διάσπαση προσοχής
  • -Προβλήματα διαχείρισης πένθους ή απώλειας
  • -Προβλήματα ύπνου
  • -Διαταραχές στη πρόσληψη τροφής

Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μπορούν να αποκωδικοποιούν τα μηνύματα των παιδιών και να μη διστάζουν να αναζητούν την υποστήριξη των ειδικών.

Η αναζήτηση βοήθειας από κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας είναι καθοριστικής σημασίας ώστε το παιδί/έφηβος να μπορέσει να κατανοήσει το προβλημά του, να αναγνωρίσει τα συναισθήματα του και να αντιμετωπίσει τα προβληματα του με επιτυχία. Μέσα από αυτή τη διαδικάσια ο θεραπευόμενος θα γνωρίσει καλύτερα τις δυνατότητες του και τον εαυτό του, θα αυτονομηθεί και πιθανώς θα μπορέσει να χτίσει ωριμότερες και δυνατότερες σχέσεις με τους σημαντικούς, για τον ίδιο, ανθρώπους του περιβαλλοντός του.
 

Γονείς και Οικογένεια

 
Κατά τη διάρκεια της νηπιακής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας, νέες ανάγκες και τάσεις παρουσιάζονται σε κάθε άτομο. Μέσα στο πλάισιο της οικογένειας, το άτομο λοιπόν καλύπτει τις βιολογικές και συναισθηματικές ανάγκες του αλλά και προσπαθεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της κάθε ηλικίας και στις νέες καταστάσεις. Οι γονείς αποτελούν συνήθως πολυτιμό σύμμαχο σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης.

Σχέση γονέων-παιδιών

H σχέση μεταξύ γονιού-παιδιού συνίσταται από ένα συνδυασμό συμπεριφορών, συναισθημάτων και προσδοκιών που είναι μοναδικά για τον κάθε γονιό και μοναδικά για το κάθε παιδί. Η σχέση αυτή εμπλέκεται σε όλους τους τομείς ανάπτυξης του ανθρώπου.

Η οικογένεια ως δυναμικό σύστημα

Η οικογένεια αποτελείται από τα άτομα εκείνα που είναι δεμένα με δυνατούς συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ τους. Συνήθως αναφερόμαστε στους γονείς και το παιδί (-α). Ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη της οικογένειας αλληλεπιδρούν με τον καθένα ξεχωριστά αλλά και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν σε σχέση με την οικογένεια σαν σύνολο δειχνεί πως κάθε οικογένεια έχει τις δυναμικές της. Οι παραδόσεις, οι τρόποι επικοινωνίας, τα πρότυπα συμπεριφοράς και τα συναισθήματα επηρέαζουν τις δυναμικές σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας.

"Κρίση" στην οικογένεια και αναζήτηση βοήθειας

Οι δυναμικές σχέσεις της οικογένειας μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από κάποια ασθένεια ή ψυχολογική δυσκολία που αντιμετώπιζει κάποιο από τα μέλη της ή από κάποιο στρεσσογόνο γεγονός (πχ. θάνατος, διαζύγιο). Σ' αυτές τις περιπτώσεις, η οικογένεια πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο σύμβουλο/ ειδικό ψυχικής υγείας για να εξερευνήσει πως οι προσωπικές εμπειρίες και τα προβλήματα του κάθενος μπορεί να επηρεάζουν τα άλλα μέλη της οικογένειας.
Η οικογενειακή θεραπεία συχνά επικεντρώνεται στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών και στη σταδιακή αλλαγή των δυσπροσαρμοστικών δυναμικών μέσα στην οικογένεια.

Ανάλογα με το αίτημα της οικογένειας και τις ανάγκες της, υπάρχουν και άλλες μορφές υποστήριξης όπως

-Συμβουλευτική γονέων

-Ψυχοεκπαίδευση Οικογένειας